Archive for pendidikan

Hadis pilihan #1(Dosa yang berulang)

pokok_gergasi_tawau

Dah lama terbaca 1 hadis ni. Dan lepas baca, tiap masa teringat akan hadis ni. Sungguh, aku ni juga termasuk dalam golongan yang disebut dalam hadis ni. Allah. Kalau termasuk dalam golongan yang bertaubat berulang kali tu tak apa, tapi masalahnya dua-dua belah kaki ni termasuk dalam golongan yang melakukan dosa yang sama berulang kali. T_T -Baca lagi-

Pak cik unta yang osem

Ohoi bertemu kembali kita diblog yang tak berapa nak cantik nih. Ehem. Sedang aku melayari internet  beberapa hari yang lepas, terjumpa sepotong ayat yang memangkin semangat nak kongsi disini bersama anda semua. Yang dah tahu tu bolehlah buat-buat tak tahu sekarang. OK sekarang! -Baca lagi-

Kelemahan sistem pendidikan Malaysia

Assalamualaikum,,

Tak lama lagi PMR akan menjelang bagi pelajar-pelajar Tingkatan 3 termasuk adik aku juga. Good luck lah kepada mereka. Seperti yang kita tahu, di Malaysia, sistem pendidikan hanyalah berteraskan peperiksaan. Maksudnya ialah remaja-remaja di sekolah hanyalah menumpukan sepenuh perhatian untuk lulus peperiksaan utama iaitu UPSR, PMR, SPM dan STPM. -Baca lagi-

Cikgu Mat Salleh?

Assalamualaikum,,

Tengah menyelak Berita Harian semalam, terbaca artikel tentang Cikgu Mat Salleh(bukan nama orang) yang kerajaan ambil berkerja  untuk mengajar subjek Bahasa Inggeris di sekolah-sekolah. Aku dah tahu pasal benda ni lama dah, sejak hari pertama lagi mereka berkerja.Terkejut juga lah aku, sebab sampai ke kampung aku pun ada Cikgu AS ni. Adik aku balik rumah bising-bising@bangga pasal ada cikgu mat salleh mengajar Bahasa Inggeris di sekolah dia. -Baca lagi-

Moscow City Day 2011 (Pertunjukan 4D yang gempak)

Assalamualaikum,,
Ketemu lagi kita dalam entri kali ini. Merujuk kepada tajuk di atas *skema sikit, день города москва (Moscow City Day) disambut setiap hujung minggu (Sabtu dan Ahad) minggu pertama bulan September. Sambutan ini ialah untuk menyambut dan memperingati sejarah pembukaan bandar Moscow sebagai ibu negara Russia. Jom tengok video pertunjukan 4D di bangunan Moscow State University (МГУ). -Baca lagi-

Hidup sang perantau 7: “First faculty,First day, First lecture, First time ponteng”

Assalamualaikum,,

Alhamdulillah, hari ini dah sampai ke hari raya ke-5. Sungguh pantas masa berlalu.Dah lama aku tak conteng di blog ni, maklumlah sibuk sikit masa raya ini. ‘Ramai’ sangat tetamu yang datang padahal tak ada siapa pun. Cuma kawan-kawan kami dari St Petersburg je yang beraya dengan kami di sini. Kepada mereka, jemput- jemputlah datang lagi sini dan InsyaAllah, bila-bila masa nanti, kami pula datang sana. -Baca lagi-

Pak Arab kecek klate

Assalamualaikum,,
Aku dah lama tertarik dengan video You tube ini. Seronok tengok gaya pak Arab ini kecek klate. Bagus betul lah kan, dapat belajar bahasa orang. Pak Arab ini berjaya kuasai bahasa Malaysia sebab beliau nak tolong pelajar Malaysia di Universiti AlAzhar. 10 tahun dia belajar bahasa Malaysia dan beliau pernah mengajar di Malaysia pun. Mesti ramai yang dah tengok video ini tapi aku nak highlight kan balik beberapa isi penting di sebalik video ini. -Baca lagi-

kejutan sebelum exam….

Assalamualaikum,,
Untuk pengetahuan anda semua,, jeng jeng jeng.. Hari ini merupakan hari last aku di MIAT.YEAAHHHHH!!! Maksudnya, sudah habis lah tempoh persediaan setahun di UNIKL MIAT ini. Tadi last exam fizik la. Agak kecewa lah sebab ada satu benda terjadi masa exam tadi. -Baca lagi-

Jom belajar Bahasa Rusia..

Assalamualaikum,,,
  Entri kali ini aku nak cerita sikit pasal bahasa Rusia dan beberapa perkataan yang ringkas di gunakan dalam hidup seharian. Tapi sebelum itu anda semua kenalah tahu beberapa fakta penting yang boleh membantu dalam pembelajaran bahasa Rusia ini.  -Baca lagi-

Setahun berlalu………

Assalamualaikum,,Setelah setahun belajar, akhirnya dah habis la semua tajuk-tajuk bagi subjek fizik dan math. Memang sejak mula sem3 ini sangat memeritkan bagi kami. Lecturer semua berlumba nak habiskan tajuk.
Sampaikan terpaksa buat kelas tambahan Sabtu dan ahad. Bayangkanlah, sehari je boleh habis 3 bab skali. -Baca lagi-
Follow

Dapatkan entri terbaru dihantar ke E-mail anda!